Fårvenner august 2016

Hvorfor lave en sundhedsrådgivningsaftale med sin dyrlæge – selvom man kun har et par får?

Mirjam Steffensen- Kvægdyrlægerne Kronborg, Thisted

Hobby koster penge, og da får som regel er et hobbydyr, så må man gå ud fra at de koster pengeJ

Men når det så er sagt, kan det så betale sig at lave en sundhedsrådgivningsaftale med din dyrlæge?

Først og fremmest så skal alle, der ejer får have et årligt besøg af dyrlægen. Dette for at sikre at dyrene har det godt, og for at man kan få indspark til, hvordan man kan få det bedste ud af sine dyr. Dyrlægen skal aflevere en skriftlig rapport med de ting, der er talt om.

Sådan et besøg kan man jo bruge til mange ting: man kan spørge sin dyrlæge om der ved samme lejlighed skal tages gødningsprøver, så man har en status for orm i besætningen og kan finde ud af om dyrene på sigt eller nu skal behandles for orm og med hvilket præparat. Man kan også spørge ind til fodring, til afgræsning, til om de nu er fede nok, eller man kan få scannet sine får for at se, om de er drægtige og om der kommer 1,2 eller 3 lam.

Vi dyrlæger prøver at udvikle os, så vi bliver bedre til at sætte besøgene i system. Tit bliver besøgene ad hoc, når der alligevel er en læmning eller et får der er syg, og så er det svært at forebygge, når problemerne allerede er der.

Men du kan være med til, at din dyrlæge bliver bedre til at hjælpe dig med at forebygge sygdomme. Du kan ringe og aftale dit årsbesøg til foråret, inden dyrene kommer på græs, for at finde ud af, hvordan du skal undgå orm og leverikter i år, eller/og til efteråret, hvor der kan tages blodprøver for at se om dyrene er smittet med leverikter, så vi kan behandle, inden dyrene bliver syge. Det kan også være en hjælp at tale med dyrlægen om, hvor mange dyr man skal beholde og ilæmme i år, eller hvorfor dyrene er så magre, når de kommer ind?

Leverikter er lige nu et problem i de besætninger der afgræsser fx i vejlerne eller andre sumpområder.  Ikterne laver store skader i leveren, og dyrene kan dø hurtigt, hvis man ikke sætter ind med det samme, også her er forebyggelse det vigtigste redskab i bekæmpelse af sygdommen.

Hos Kvægdyrlægerne Kronborg har vi specialiseret os i drøvtyggere, kvæg, får og geder, men uanset hvem du bruger som dyrlæge, så sørg for at tage fat i dem til dit årlige besøg inden du får problemer, for ét er at dyrlægen kan være et dyrt bekendtskab, når man har et dyr, der er syg, men forebyggelse koster som regel ikke særlig meget, og det er godt givet ud!