Fårvenner august 2017

Så er der snart lam på vej – eller er der?

Lad mig starte med at ønske jer alle sammen et godt nytår! Og lad os så komme i gang med de dyr som vi kan lide: fårene! Det er en spændende tid: er det lykkedes at få lam i de 2,3,4,60 får som skulle ilæmmes? Hvornår starter læmningen? Og mon alt går godt som det plejer? Hvornår skal jeg tilkalde hjælp i form af naboen der har de små hænder der skal til for at forløse et lam som ligger forkert? Og er det unormalt at fåret ikke spiser 3 uger før den skal have sine lam?

For at starte med det første spørgsmål: har man mange får, er man ikke i tvivl om at de skal scannes for at finde ud af om de er med lam. I Australien og New Zealand er der højtspecialiserede fårescannere, som bruger hele dagen på at finde ud af om der er 1,2 eller 3 lam i fårene, hvorefter de bliver delt ind i grupper, så de kan få den rette fodring, ligesom man kan gribe ind, når ikke det forventede antal lam kommer ud.

Her i Danmark er vi tilbøjelige til at sige at det ikke er interessant: jeg har jo kun et par får, kommer der lam, så kommer der lam, kommer der ikke, så gør der ikke. Men det er ligesom med en graviditet, når der ikke sker noget bliver man alligevel urolig. Man venter og venter, og til sidst giver man op og regner ikke mere med at der kommer et lam.

Men udover at der også her i landet kører professionelle scannere rundt, som udover de større besætninger også scanner i mindre, så gør vi som dyrlæger også en indsats her. Sidst i januar samler vi op og kører et par dage rundt for at se om der er lam i de får vi servicerer. Vores scanner er til daglig i brug til køerne, hvor den kan påvise drægtigheder fra 25 dage, og i øvrigt bliver brugt til meget mere end det, og det er ikke den allerbedste til får, men vi klarer os udmærket med den, og bliver dygtigere for hvert år der går.

Vi kan sagtens se om fåret er drægtigt, udfordringen med vores scanner ligger i at se antallet af lam, som jo også er interessant.

Når man så ved at der er lam i fåret, så skal man huske at fodre efter det. Lammene fylder mere og mere, og der er mindre plads til den store vom med al den hø der er i den, og derfor tilsætter vi kraftfoder så fårene stadigvæk får nok energi.

Hos køer ligger problemerne med energiunderskud som regel efter kælvning, men hos får er det allerede et par uger inden læmning at det går galt for dem. Man kan hurtigt se det på dem, de er sløje, spiser ikke og vil gerne ligge ned. Her skal man straks- og ikke efter et par dage- tilkalde dyrlægen, da vi så har en god chance for at redde fåret og lammene. Venter man er der stor risiko for døde lam og et dødt får.

Og selve læmningen: har man ingen erfaring, så lad hver med at rode for meget rundt i fåret. Find en der ved noget om det og lær af vedkommende, om det så er dyrlægen eller naboen er underordnet, bare man ved hvad man laver.

Så husk: find ud af om der er lam i fårene, se efter om alle får spiser det de skal, og hvis ikke tilkald dyrlægen!

Og skulle det gå galt og moderen dør undervejs, så husk at de helst ikke skal have komælk (erstatning), de kan godt klare sig på det hvis der ikke er andet i et par dage, men så skal de over på lammemælk, da sammensætningen ikke er den samme. Og det er ikke nødvendigt at fodre dem hver 2. time, med mindre de brægerJ